OSDir


[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Re: [users@httpd] 403 error upon upgrade


There is no reference to "webdir" anywhere in your configuration, so you effectively munged it to the point that we cannot help you.

Further, I would recommend setting AllowOverride none in every single <Directory> block - the last thing you want is for a rogue .htaccess file to interfere. If the sole purpose of said .htaccess file is to set up permalinks, all you need is likely a single FallbackResource in the vhost context instead.

Also, set the DirectoryIndex in the vhost context instead.

On Thu, Sep 27, 2018 at 1:29 PM Jack M. Nilles <jnilles@xxxxxxxx> wrote:
Two days ago I upgraded my SUSE server. It serves three websites as virtual sites. All of the sites run php. Upon restarting apache 2.4 I got the following error message:

[Wed Sep 26 07:36:55.666104 2018] [autoindex:error] [pid 12345] [client 1.2.3.4:50430] AH01276: Cannot serve directory /webdir/htdocs/: No matching DirectoryIndex (index.html,index.html.var) found, and server-generated directory index forbidden by Options directive

I have visited many help pages and forums on apache, tried most of the suggested remedies, such as adding DirectoryIndex index.php, to no avail.

Here is the code for one of the sites:

<VirtualHost 1.2.3.4:443>

  ServerAdmin webmaster@xxxxxxxxx
  ServerName www.site1.com
  ServerAlias site1.com *.site1.com
  DocumentRoot "/home/sites/site1/htdocs"
  SSLEngine on
  SSLProtocol all -SSLv2
  SSLCertificateFile /etc/apache2/ssl.crt/WWW.SITE1.COM.crt
  SSLCertificateKeyFile /etc/apache2/ssl.key/www.site1.com.key
  SSLCertificateChainFile /etc/apache2/ssl.crt/ov_chain.txt
  RewriteEngine On
  RewriteOptions Inherit

 <Directory "/home/sites/site1/htdocs">
  DirectoryIndex index.php
#  To make the blog work with pretty permalinks use the next 2 uncommented lines.
#  Otherwise use 'Options None' and 'AllowOverride None'
  Options FollowSymlinks
  AllowOverride all
  Require all granted
 </Directory>

  AccessFileName .htaccess

 ErrorLog /var/log/apache2/site1.com-error_log
 CustomLog /var/log/apache2/site1.com-access_log combined

 ScriptAlias /cgi-bin/ "/home/sites/site1/cgi-bin/"
 <Directory "/home/sites/site1/cgi-bin">
  AllowOverride None
  Options +ExecCGI -Includes
  Require all granted
 </Directory>

    Include /etc/apache2/conf.d/*.conf

</VirtualHost>

Adding the DirectoryIndex line has the strange result that, if I click twice on the site in a browser, the page gets downloaded but the error message remains!

Any help would be appreciated. I have already spent two days in a fruitless search for a solution. The sites had worked perfectly before the "upgrade".