[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Re: [users@httpd] Apache Will Not Start


Hi,
you will have to also add the ‘Listen’  directive in your ‘httpd.conf’ file too. Default is port 80 but you can change this to either include or just 443. 

On 29 Aug 2018, at 05:02, Alex Nyamweya <animesonic94@xxxxxxxxx> wrote:

Yes I do.

On Tue, Aug 28, 2018 at 9:51 PM Rose, John B <jbrose@xxxxxxx> wrote:
Do you have a /var/run/httpd directory?

Sent from my iPad

On Aug 28, 2018, at 9:48 PM, Alex Nyamweya <animesonic94@xxxxxxxxx> wrote:

Hi,

I am running an Apache server with CentOS 7 installed. I'm having issues starting apache using the command systemctl status httpd.service as I would get the following message:

Job for httpd.service failed because the control process exited with error code. See "systemctl status httpd.service" and "journalctl -xe" for details.

Here is the output of systemctl status httpd:

httpd.service - The Apache HTTP Server
   Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/httpd.service; enabled; vendor preset: disabled)
   Active: failed (Result: exit-code) since Wed 2018-08-29 02:46:48 CEST; 42s ago
     Docs: man:httpd(8)
           man:apachectl(8)
  Process: 9599 ExecStop=/bin/kill -WINCH ${MAINPID} (code=exited, status=1/FAILURE)
  Process: 9597 ExecStart=/usr/sbin/httpd $OPTIONS -DFOREGROUND (code=exited, status=1/FAILURE)
 Main PID: 9597 (code=exited, status=1/FAILURE)

Aug 29 02:46:48 [server-name] systemd[1]: Starting The Apache HTTP Server...
Aug 29 02:46:48 [server-name] httpd[9597]: (98)Address already in use: AH00072: make_sock: could not bind to address [my-ip-address]:443
Aug 29 02:46:48 [server-name] httpd[9597]: no listening sockets available, shutting down
Aug 29 02:46:48 [server-name] httpd[9597]: AH00015: Unable to open logs
Aug 29 02:46:48 [server-name] systemd[1]: httpd.service: main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Aug 29 02:46:48  [server-name] kill[9599]: kill: cannot find process ""
Aug 29 02:46:48  [server-name] systemd[1]: httpd.service: control process exited, code=exited status=1
Aug 29 02:46:48 [server-name] systemd[1]: Failed to start The Apache HTTP Server.
Aug 29 02:46:48 [server-name] systemd[1]: Unit httpd.service entered failed state.
Aug 29 02:46:48 [server-name] systemd[1]: httpd.service failed.

Here is what I tried so far. I tried checking if any process is running on port 443 using the command netstat -an | grep 443, but it showed nothing.

I tried checking the httpd.conf and ssl.conf files and see if there is a 'Listen 443' on both but there isn't. It is only in ssl.conf.

That's all I've tried so far but I'm open to any suggestions you may have.